05 feb Wat is boudoirfotografie nu eigenlijk?
Ik heb daar mijn geheel eigen kijk op. Waarschijnlijk zal niet iedereen het met me eens zijn, maar dat hoeft ook niet. Het is mijn persoonlijke kijk op wat boudoirfotografie werkelijk omvat en wat ik ook uitdraag.
De betekenis van boudoirfotografie
Boudoirfotografie wint steeds meer aan populariteit en de term boudoir vliegt je om de oren. Maar is het ook allemaal boudoirfotografie wat je ziet? Om daar achter te komen dien je te weten waar het woord boudoir oorspronkelijk vandaan komt. Hiervoor gaan we terug naar de 18e eeuw (1701-1800). Letterlijk betekent boudoir ‘pruilkamer’, afgeleid van het Franse woord bouder wat ‘pruilen’ betekent. Een elegant ingerichte kamer voor de elite waarin de vrouw des huizes zich kon terugtrekken om zich aan te kleden, op te tutten of te borduren, maar ook om van meer privacy te genieten. De schilderkunst en de literatuur maakten hier een erotische ambiance van door hun fantasie erop los te laten. In de jaren’20 en ‘30 van de twintigste eeuw werd het doorgetrokken in de fotografie. Boudoirfotografie was geboren. Boudoirfotografie is het fotograferen van een vrouw in mooie lingerie in een luxueuze slaapkamer/hotelkamer in sensuele, stijlvolle poses om haar vrouwelijkheid te vieren.
Niet iedere lingerie foto is een boudoir foto
Naar mijn mening vindt boudoirfotografie daarom plaats in een slaapkamersetting of in ieder geval in een huiselijke setting. Het gaat om het vastleggen van een vrouw in al haar vrouwelijkheid, haar sensualiteit en haar sexualiteit. Dat kan zijn in lingerie, naakt, maar ook wat meer verhuld. Het is niet zo dat iedere foto van een dame in lingerie boudoir is. Dat is wel wat je vaak ziet. Plaats een vrouw in lingerie voor een backdrop in een studio en het wordt boudoir genoemd, zet haar in een weiland in een leuk lingeriesetje en ook dit wordt boudoir genoemd. Ik maak mij hier net zo goed schuldig aan omdat het een voortvloeisel is van wat ik in de basis doe. Ik fotografeer vrouwen in lingerie in mijn studio in een slaapkamersetting. Al het andere wat daaruit voortkomt zoals dudeoir (mannelijke variant van boudoir), outdoor boudoir (boudoir in de buitenlucht) of couples boudoir (boudoir met een koppel) schaar ik ook onder boudoir om het duidelijk en overzichtelijk te houden. Nu je de definitie van boudoirfotografie weet, weet je dat het geen correcte benaming is. Dudeoir (dude-oir) is geen boudoir omdat het om een man gaat, outdoor boudoir is geen boudoir omdat het zich niet afspeelt in de slaapkamer of andere huiselijke setting en bij couples boudoir is de focus niet meer gericht op de vrouw en haar vrouwelijkheid maar op de intimiteit die het stel deelt.
You've got the power
Een essentieel onderdeel van boudoirfotografie is het in de kracht zetten van vrouwen. Ik voel mezelf soms fotograaf, psycholoog en maatschappelijk werker in één. De meest intieme verhalen worden met me gedeeld in de studio. Geen onderwerp is te gek of het is wel eens aan bod gekomen. Doordat we vaak zo de diepte ingaan, wordt een shoot heel persoonlijk. Elke shoot is daarom weer anders.
Strike a pose!
Ik begeleid je van begin tot eind en van top tot teen. De poses kunnen vaak onnatuurlijk aanvoelen en lijken heel raar. Je gebruikt spieren die je normaal praktisch niet gebruikt, maar op foto ziet het er geweldig uit. En daar doe je het voor! Alles voor het mooiste resultaat omdat je er nog een leven lang op terugkijkt.
No Comments