13 okt Hoe weet je dat je toe bent aan een boudoirshoot?
Je denkt er al een tijdje aan. Dat kan soms zelfs wel jaren zijn. Het blijft je achtervolgen en het gaat maar niet uit je hoofd. Je hebt een moodboard gemaakt op Pinterest of een mapje in je eigen gallerij op je telefoon met foto’s die je mooi vindt. Je voelt je sterk en vindt dat je er op dit moment op je mooist uitziet. Of je voelt je juist niet zo goed en kan wel een oppepper gebruiken. Je hebt gegoogeld naar verschillende fotografen om hun portfolio te bekijken. De keus, een mannelijke fotograaf of een vrouwelijke fotograaf, heb je al gemaakt. Eigenlijk ben je al zover dat je weet bij wie je je boudoirshoot zou willen doen. Je bent er aan toe!
Een excuus om het NIET te doen, is precies de reden om het wél te doen
Je hebt alle stappen al doorlopen, het enige wat je nu nog moet doen is de fotograaf van je keus een e-mail sturen of een kennismakingsgesprek aanvragen. Je kunt er in dit stadium nog altijd van afzien. Maar wees eerlijk naar jezelf, er is altijd een excuus om het NIET te doen. Dat op zich is al een reden om het juist WEL te doen.
Zoveel vrouwen, zoveel redenen
Er gaat best wat aan vooraf voordat je de stap zet om je boudoirshoot te doen. Bij de ene vrouw wat meer dan bij de andere. Waar de één zich goed en zelfverzekerd voelt om direct een boudoirshoot te doen, voelt de ander zich juist onzeker over haar lichaam of haar geestelijke gesteldheid. Er zijn zoveel verschillende redenen om een boudoirshoot te doen. Er zijn vrouwen die het doen om iets te vieren bijvoorbeeld een verjaardag (30-40-50-60 etc), een voorgenomen huwelijk (bruidsboudoir), zoveel kilo zijn afgevallen, een zwangerschap (zwangerschapsboudoir) of om zichzelf te vieren. Er zijn ook vrouwen die het doen om uit hun burn out te komen, omdat er een ingrijpende operatie aan komt en ze willen hun lichaam vast laten leggen zoals het er nu uitziet, omdat ze zichzelf weer terug willen vinden na een heftige relatie. Zoveel vrouwen, zoveel redenen.
Hoe hoog de drempel is, bepaal je zelf
Wat de reden ook is, de stap om een boudoirshoot te gaan doen is niet altijd de makkelijkste. Je moet over die drempel heen. Ik kan niemand dwingen om het te doen en ik wil al helemaal niemand over halen om het te doen. Ik ben van mening dat je er zelf 100% achter moet staan en zeker moet weten dat je het wilt doen. Alleen dan krijg je het beste resultaat. Als je goed in je vel zit is de beslissing makkelijker genomen dan wanneer je dat niet zit. Uit ervaring weet ik dat, ook al zit je in een mindere fase in je leven, het doen van een boudoirshoot een geweldig positieve impact kan hebben. Ik zeg ‘kan’, dat wil ik wel benadrukken. Het is geen garantie dat het ook bij jou zo zal zijn, maar in de 5 jaar dat ik werkzaam ben als boudoirfotograaf heb ik nog niet meegemaakt dat iemand zich er slechter door ging voelen of spijt had. We moeten ook niet doen alsof het doen van een boudoirshoot iets heel engs is, alsof de drempel torenhoog is. Het is, naar mijn bescheiden mening, één van de leukste dingen om te doen! Het zou op de bucket list van iedere vrouw moeten staan, zodat iedere vrouw het tenminste eenmaal in haar leven heeft ervaren.
Het eerste contactmoment
Je bent er aan toe. Je bent klaar voor je boudoirshoot. Je weet bij welke fotograaf je je boudoirshoot wilt doen. Ik adviseer te boeken bij een fotograaf met als specialisatie boudoirfotografie, liefst een fotograaf die niets anders fotografeert dan boudoir. Met de wildgroei aan boudoirfotografen momenteel wil het nog geen garantie zijn dat je een goede fotograaf treft, maar het vergroot de kans wel. Belangrijk is dat je je prettig voelt bij je fotograaf en dat je jezelf durft over te geven aan de fotograaf. Is er geen klik, voel je je niet op je gemak zoek dan verder. Het zal namelijk altijd terug te zien zijn op de foto’s. Je krijgt dan ongemakkelijk uitziende foto’s en dat wil je niet. Het moet er ongedwongen en natuurlijk uitzien, ook al is het misschien nog zo geposeerd. Stuur een e-mail of pak de telefoon. Misschien behoort een kennismakingsgesprek tot de mogelijkheden. Vind je de shoot erg spannend zou ik zeker gebruik maken van die mogelijkheid. Ik vind het zelf erg leuk als mijn klanten me telefonisch benaderen of langskomen voor een gesprek. Vaak kun je aan het (telefoon)gesprek wel voelen of de fotograaf bij je past en of jullie hetzelfde doel voor ogen hebben. Maak er een feestje van, ook van een eerste contactmoment. Het hoort allemaal bij de voorbereidingspret!
De grote dag
Het is heel normaal dat je nerveus en gespannen bent. Je gaat iets doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Twijfel niet! We hadden al geconstateerd dat je toe bent aan het doen van een boudoirshoot. Je bent goed voorbereid. Vertrek op tijd van huis zodat je je niet hoeft te haasten. Plan een boudoirshoot niet ergens tussenin. Neem de tijd voor je shoot. Zorg dat je vóór je shoot vrij bent en ga na afloop iets leuks doen. Ga uit eten, ga dansen, ga de bloemetjes buiten zetten! Je bent tenslotte prachtig opgemaakt! Laat de hele ervaring over je heen komen, geef je over aan de visagiste en aan de fotograaf. Vertrouw op hun expertise en GENIET.
Priscila Mathias
Geplaatst op 18:53h, 07 januariI would like to have boudoir photos of myself.
For me, and as a present for my partner.
Could you let me know how it works and how much it costs?
Floor
Geplaatst op 08:54h, 10 maartIk ben zelf fotograaf en begrijp niets van boudoirshoots. Voor mij voelt het juist als het tegenovergestelde van empowerment, maar heel rolbevestigend. Hoewel ik me goed kan voorstellen dat een vrouw het fijn vindt om te doen, om te voelen dat ze mooi en de moeite waard is zie ik er genderongelijkheid in. We zijn enorm geconditioneerd in hoe een vrouw moet zijn en eruit moet zien. Als ik dan al die foto’s op instagram voorbij zie komen van anonieme borsten en billen dan voel ik eigenlijk een soort van medelijden dat vrouwen dit nodig hebben om zich goed te moeten voelen. En dat we nog een lange weg te gaan hebben in de vrouwenemancipatie. Of zie ik dit helemaal verkeerd?