Mijn ‘Why’

Mijn ‘Why’

Onlangs heb ik de Art Nude workshop van de Oekraïense award winning fotograaf Dan Hecho gevolgd. Het was voor het eerst dat hij een workshop in Nederland gaf. Ik volg vaker workshops, omdat ik vind dat je jezelf als fotograaf moet blijven ontwikkelen. Een wijze les die ik toen ik begin twintig was, van mijn toenmalige bazin heb geleerd is: “stilstaan is achteruitgaan”. Vanuit die motivatie wilde ik de workshop van Dan volgen.
Zijn werk vind ik prachtig, schilderachtig, de poses van de modellen nagenoeg perfect en ik kan er alleen maar wijzer van worden. Dan heeft een achtergrond in de schilderkunst en benadert fotografie op zijn geheel eigen wijze. Zoals hij zelf zegt is hij een luie kunstschilder, vandaar dat hij fotografeert. Een foto is gemaakt met één druk op de knop, maar dat is natuurlijk niet helemaal waar, of liever gezegd hélemaal niet waar. Er is veel meer voor nodig om een goede foto te maken.
Voor mij is het een uitdaging om het geleerde toe te passen zonder mijn eigen identiteit, mijn eigen stijl te verliezen. Maar zoals bekend is onder fotografen, zijn fotografen ontzettend eigenwijs en ik ben daarop geen uitzondering. Zo adviseerde Dan om met een andere lens te schieten. Ik heb het even geprobeerd maar ben te gehecht aan mijn 35mm… I know!
Wel vind ik het de moeite waard om me er meer in te gaan verdiepen. Zo volg ik nu bijvoorbeeld in mijn vrije uurtjes een online workshop van de Amerikaanse boudoirfotografe Christa Meola en ook zij adviseert een andere lens. Tijd om wat minder eigenwijs te zijn!
Ook deze workshop is, zij het op een andere manier, heel leerzaam. Ik vind het heerlijk om te doen. Het zorgt ervoor dat je een frisse blik blijft behouden, groeit en meegaat met de tijd.

PDFt-DH-2

Wat ook aan bod komt in de workshop van Christa en heel belangrijk is in fotografie, maar misschien wel in ondernemen in het algemeen, is het ontdekken van je ‘Why’. Waarom doe je wat je doet? Niet de voor de hand liggende reden “omdat ik het leuk vind” of “omdat ik er mijn brood mee verdien”, maar de échte reden. De reden die je enkel vindt door dieper te graven.
Mijn ‘Why’: Ik vind het geweldig om vrouwen een goed gevoel over zichzelf te geven. Bijna iedere vrouw heeft haar onzekerheden en heeft lichaamsdelen waar ze blij mee is en waar ze minder blij mee is. Voor mij is niets fijner dan de schoonheid van vrouwen te benadrukken. Door mijn camera laat ik zien hoe mooi een vrouw is en elke vrouw weer op haar eigen manier. Misschien wel omdat ik, net zoals vele vrouwen, vind dat ik zelf vaak vreselijk op de ‘gewone’ huis-tuin-en-keuken-foto’s sta. Het geeft mij ontzettend veel voldoening een vrouw een mooie ervaring te geven met prachtige tastbare, blijvende herinneringen. Iets waar ze later als ze ouder is nog met veel plezier én trots naar terug kan kijken!
Een toffe bijkomstigheid is dat ik op deze manier tevens mijn steentje bijdraag aan de empowerment van vrouwen. Girlpower!!

“My goal is not to be better than anyone else, but to be better than I used to be” ~ Wayne Dyer

Geen reactie's

Geef een reactie