Pascale’s School of Boudoir – Voor Fotografen

Pascale’s School of Boudoir – Voor Fotografen

Begin dit jaar ben ik in samenwerking met De Rooij Fotografie begonnen met het geven van masterclasses boudoirfotografie. Al voor coronatijd werd ik benaderd door Mark de Rooij en hadden we het concept rond, maar the big C gooide roet in het eten en dwong ons te wachten met de start van de masterclasses. Na twee jaar wachten was het in februari dan eindelijk zo ver. De eerste masterclass PD boudoirfotografie was een feit. Ik geef al een aantal jaar masterclasses boudoirfotografie op de FotoFair, het grootste foto en video evenement van de Benelux maar dat is zeg maar de beknopte versie, een voorproefje, van een hele dag ‘masterclassen’ in mijn eigen studio.

Juf Pascale

De allereerste keer dat ik besmet raakte met het les-geef-virus was toen ik gevraagd werd door het fotografieblad DigiFoto Pro. Of ik een praktijkles boudoirfotografie wilde geven op de Fotofair. Ik was nog niet eens een jaar bezig als boudoirfotograaf maar blijkbaar viel mijn werk op. Ook had ik een keer in hun magazine gestaan met een interview over mij als fotograaf dus het contact was er al. Ik heb ja gezegd, maar vond het wel enorm spannend. Gelukkig was het zo’n groot succes dat ik hierop gevraagd werd door de organisator van het evenement om het jaar daarop masterclasses boudoirfotografie te geven in ‘mijn eigen’ tent. Net zoals dat boudoirfotografie in mijn DNA zit, zit het lesgeven ook in mijn bloed. Ik haal er zoveel plezier en voldoening uit. Het geeft een kick om te zien hoe enthousiast de deelnemers worden over boudoirfotografie, hoe leergierig ze zijn, hoe blij ze worden van de foto’s die ze deze dag maken.

Wat leer je tijdens de masterclass?

Ik leer je de fijne kneepjes van het vak. Nog veel te vaak zie ik boudoirfoto’s voorbij komen op internet met de zogenaamde ‘beginnersfouten’. Na het volgen van de masterclass zul jij die fouten niet (meer) maken. Je leert de juiste poses, hoe je je model goed kunt aansturen, maar ook wat boudoirfotografie precies is en wat juist niet. Er wordt heel snel het labeltje boudoirfoto aan een foto geplakt , maar een foto van een dame in lingerie is niet altijd boudoirfotografie. We behandelen de lingeriekeuze; wat is goed voor welk lichaam. Ik vertel je mijn camera instellingen, met welke lenzen ik werk en waarom ik hiervoor kies. Je leert hoe je met natuurlijk licht kunt werken. Maar de nadruk ligt op de praktijk. Je gaat zelf aan de slag om alle opgedane kennis te oefenen op de prachtige modellen die er iedere masterclass bij aanwezig zijn. Je gaat naar huis met voldoende materiaal om je portfolio mee te vullen.

Hoe ziet een masterclass dag eruit?

Het is bijna 10.00 uur. Je komt binnen in mijn boudoirstudio in Rotterdam. De koffie en thee staat voor je klaar. Langzaam druppelt iedereen binnen. De modellen zijn er ook al. Zij gaan zich omkleden in hun mooiste lingerie en zorgen ervoor dat hun make-up en hun haar er piekfijn uitziet. Je maakt kennis met de andere deelnemers. Allemaal mensen die dezelfde passie delen als jij. De sfeer is gezellig en gemoedelijk. Het is een fijne, kleine groep van 4-6 deelnemers. Je gaat nog snel even naar het toilet voordat we van start gaan. Je hebt pen en papier bij de hand om aantekeningen te maken. Die aantekeningen komen goed van pas als je straks zelf gaat oefenen met je eigen boudoirshoots. Het eerste gedeelte is een theoriegedeelte. Je neemt alles goed in je op. Je stelt vragen als iets niet helemaal duidelijk is. Nu gaan we beginnen met het gedeelte waarop je gewacht hebt, het praktijkgedeelte. Je gaat zelf boudoirfoto’s maken met echte modellen! Je pakt je camera en zorgt ervoor dat je instellingen goed zijn. Je kijkt hoe het licht in de studio is. Is het een bewolkte dag of een zonnige dag? Allemaal factoren die meespelen met hoe je je camera instelt. Lukt het niet helemaal? Dan kun je altijd bij mij terecht. We beginnen met posing. Alles wordt je uitgelegd aan de hand van de modellen. Je ziet hoe het moet, maar net zo belangrijk ook hoe het NIET moet. Na de uitleg ga je zelf fotograferen. Je durft het, je gaat als eerste! Eerst nog wat onwennig maar al gauw heb je de smaak te pakken. Nadat iedereen aan de beurt is geweest, laat je je foto’s aan de andere deelnemers zien. Leuk om te zien dat iedereen zijn eigen stijl heeft. Ook hier kun je weer van leren.

Je maag begint te rommelen, tijd voor de lunch. De broodjes en de drankjes staan klaar, je kunt meteen aanvallen. We eten met elkaar, de modellen schuiven ook aan. Ondertussen is er volop tijd om ervaringen met elkaar te delen, om vragen te stellen, om te vertellen waar je tegenaan liep tijdens het shooten of om te delen wat juist zo goed ging. Na de pauze gaan weer verder met shooten. Hee, dat model had daarnet toch een heel ander lingeriesetje aan? Ze heeft zich snel omgekleed en haar make-up bijgewerkt zodat jij meer diversiteit in je foto’s hebt. We waren begonnen met posing op het bed en nu gaan we naar het andere gedeelte van de studio waar je weer heel andere poses krijgt uitgelegd. Je wordt steeds enthousiaster en je bent zo blij met je foto’s! Je post af en toe een behind-the-scenes in je Stories op Instagram. Je vindt het prettig dat de groep zo klein is en de studio zo groot zodat er genoeg ruimte is voor iedereen. Je loopt elkaar niet in de weg tijdens het shooten. Je ontdekt een perfecte ‘angle’ om vanuit te shooten en de anderen volgen jouw voorbeeld op. Je kijkt op je horloge en schrikt van de tijd. Wat? Is het al bijna 15.00 uur? De tijd is voorbij gevlogen. We lopen de dag na; heb je nog vragen? Heb je voldoende opgestoken deze dag? Word je gelukkig van je foto’s? Natuurlijk word je gelukkig van je foto’s! Ik vraag je je mooiste foto op te zoeken en hiervan een foto te maken op de achterkant van je camera. Deel hem op social media en laat vol trots zien waar je mee bezig bent.Tevreden en met een vol SD kaartje, met een schrift vol aantekeningen en met een hoofd vol inspiratie ga je terug naar huis.

Wanneer kan ik meedoen met de masterclass?

Je kunt meedoen als je in het bezit bent van een spiegelreflexcamera of een systeemcamera en je weet hoe je het diafragma, de sluitertijd en de ISO moet instellen. Je bezit over enige basiskennis van je camera. Alle deelnemers zitten ongeveer op hetzelfde niveau.

Ik heb de masterclass gevolgd en nu?

Na deze masterclass kun je zelfstandig een boudoirshoot uitvoeren. Nu ga je alles wat je geleerd hebt zelf uitproberen. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen, vlieguren maken om je werk te perfectioneren. Je gaat je eigen stijl ontwikkelen, maar de ‘beginnersfouten’ hoef je in elk geval niet te maken.

"Today's boudoir photographers do more than show skin; they tell stories. Their images do more than spark desire; they evoke empowerment"

Geen reactie's

Geef een reactie